Aanleren van gewenst gedrag
Het werken aan gedragsverandering kost tijd en inzet. Door (positieve) ervaringen op te doen probeer je gedrag te veranderen. Dit geldt voor mensen, maar zeker ook voor honden. Bedenk maar eens als jij bijvoorbeeld bij jezelf gedrag wilt veranderen, hoe je dit leert en hoelang dit duurt.
Vaak gebruik ik een “simpel” voorbeeld: vanaf nu stap je elke ochtend met jouw andere (verkeerde 😉 ) been het bed uit. Dit is puur het aanpassen van een handeling (gedrag), je wilt iets anders aanleren. Omdat het ene gedrag al heel vaak is ingezet en ook jouw voorkeursgedrag is, duurt het even voordat je dit veranderd hebt.
Maar wat nu als we dieper inzoomen en naast het gedrag ook kijken naar de emotie? Hoe voel jij je en wat zorgt ervoor dat je bepaalt gedrag inzet? Stel dat je elke keer dat je met het andere been het bed uitstapt een leuke verrassing of een superbeloning krijgt? Heeft dat dan invloed op jouw leerproces? Ga je dan sneller het andere gedrag inzetten?
En stel nu dat je het gedrag gaat veranderen door telkens als jij niet met het “verkeerde” been uit bed stapt iets naars ervaart? Wat voor invloed heeft dit op jouw leerproces? Hoe word je dan elke ochtend wakker? Heb je dan zin om op te staan of voel je enige vertwijfeling en afwachtendheid omdat je bang bent dat er iets naars gaat gebeuren?
Zo werkt leren voor honden ook; positieve ervaringen zorgen voor een goed gevoel. Negatieve ervaringen zorgen voor onzekerheid en ontwijkend gedrag. In plaats van honden te leren wat ze niet moeten doen, is de uitdaging ze te leren wat we wel van ze verwachten.